„Próbálj odafigyeléssel írni vagy rajzolni – nem azzal a szándékkal, hogy megmutatod másoknak, inkább tudatosan szembenézve önmagaddal. Igazi éned már egyetlen vonalban vagy betűben is megmutatkozik.”

Shunmyo Masuno

A művészetterápia az alkotás felszabadultságával, játékosságával és spontaneitásával, a tudatosítást előkészítő visszajelzésekkel segít, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz, harmonikusabb kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal és környezetünkkel, nagyobb lelki rugalmassággal tudjunk megküzdeni az élet által elénk gördített nehézségekkel.

A művészetterápiás foglalkozás alkalmával ráhangolódunk az aktuális hónap, évszak lelki témájára. A vers és zene érzelmeket mozgósít, felszínre hoz mélyen megbúvó tartalmakat, az alkotás során közelebb kerülhetünk ezekhez az érzésekhez, tartalmakhoz, majd a csoport megtartó erejével és az egymásnak adott visszajelzésekkel képesek lehetünk feldolgozni ezeket.

És nem utolsó sorban: az alkotás során megtapasztalt áramlat-élmény feltölt és kikapcsol.

A terápia szó sokakban ellenérzést válthat ki. Bár a művészetterápia hatékony lehet a lelki betegségekkel küzdők számára, az egészséges emberek is gazdagodhatnak általa. A módszer lehetőséget ad arra, hogy szembenézzünk önmagunkkal, a bennünk dúló konfliktusokkal, rálássunk saját működésmódjainkra, ezzel mélyebb önismeretre tegyünk szert, ezáltal pedig hatékonyabban, teljesebben tudjuk megélni a mindennapokat. Az alkotásokban mint egy visszapillantó tükörben tudunk ránézni önmagunkra.

A foglalkozások nem igényelnek semmiféle előképzettséget vagy rajztudást, kézügyességet. Az alkotás folyamatán és a csoport visszajelzésein van a hangsúly, nem az elkészült alkotás művészi, esztétikai értékén. A foglalkozások az Antalfai Márta által kidolgozott Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerén alapulnak.

A foglalkozások kiscsoportban zajlanak, minimum 5, maximum 8 fő vehet részt egyszerre az alkalmon, ami teret enged a szabadabb megnyilvánulásnak, elősegíti a bizalmas csoportlégkör kialakulását. A csoport aktivitásától és a téma mélységétől függően 3,5-4 órát vesznek igénybe a foglalkozások. Az alkotáshoz használt eszközöket a csoportvezető biztosítja, így a résztvevőknek nem szükséges bármilyen művészeszközzel készülniük a foglalkozásra.  

A foglalkozások során számos technikát kipróbálhatnak az érdeklődők, az adott hónap és annak lelki tartalmához igazodó alkotási technikák segítik az elmélyülést. Az alkotás során használt technikák: akvarell, porpasztell, olajpasztell, tus, szén, agyag, montázs, kollázs.

Kocsis Anett

HÁZIRENDÜNK

ÁRAINK

Képek ízelítőnek:

Fontos elem a dekoráció

Internetes kép. Forrás: https://csupaszinvarazspadlas.cafeblog.hu/2016/08/23/a-lelek-homeopatiaja-rajz-es-festesterapia/

Akvarell-festés relaxáció után

Akvarell-festés relaxáció után

Agyagozás

Megfigyelési rajz szénnel

Megfigyelési rajz porpasztellel